top of page

הבטן מלאה אך חשבון הבנק ריק?

במאמריי, אני כותבת רבות על חשיבות התזונה הטבעית לבריאותנו. כל אדם יודע שהפעילות הגופנית, שהיא כל כך חשובה לנו, אינה שלמה ללא המזון המתאים. אך לכולם ברור שאכילה בצורה כזו דורשת לא מעט משאבים. אתם וודאי תוהים: האם אני, עם התקציב המוגבל שלי, יכול/ה להרשות זאת לעצמי? אז התשובה היא כן! ולהלן כמה אפשרויות כדי שיהיה איזון בין מלאי המקרר לבין חשבון הבנק:

סוגי מזונות בריאים מאוד ולא יקרים

כולנו שמענו שאורגני = בריא יותר. למה? כי הריסוס יכול לפגוע במערכות ההורמונליות שלנו, לשבש תהליכים בגוף וכתוצאה מכך לגרום להשמנה ולמחלות. זה גם כמובן יקר הרבה יותר. אבל האם הכל חייב להיות אורגני? זה או הכל או כלום? לא בהכרח.

רכזתי עבורכם רשימה קצרה המסבירה מה כדאי לקנות אורגני, ומה אפשר לאכול בשקט גם כשהוא אינו אורגני. כאשר מדובר במזון לא-אורגני, נחפש את סוגי המזונות שמודברים פחות מאחרים או שניתן "לנקות" אותם כמה שיותר. למשל:

1. קטניות - הן משביעות ומפוצצות בערכים תזונתיים. כדי להקל על העיכול חשוב לכל הפחות לשטוף ולהשרות אותם ללילה במקרר, ואחר כך כדאי (בימים בהם יש לכם קצת יותר זמן) להנביט אותם ולבשל. ניתן גם לאכול את הנבטים כמות שהם, ולהרוויח המון אנזימים, ויטמינים ואנרגיה. כיצד להנביט?*

2. פירות בעלי קליפה עבה - בננה, מלון, אבטיח, פסיפלורה, אבוקדו, קיווי, אננס, פפאיה ופירות ממשפחת ההדרים. חשוב לגוון, כמובן, ולאכול פירות בעונתם. חשוב לא פחות מכך, לאכול את הפרי כשהוא בשל לגמרי, משמע, רך ומתוק במיוחד. בננה ירוקה, למשל, לא תתעכל טוב ולא נפיק ממנה את המירב כמו מבננה צהובה מנוקדת ורכה. הפירות יעניקו לנו סוכרים טבעיים, המון ויטמינים שיגנו על גופנו ויבנו את המערכת החיסונית שלנו שכל כך חשובה לתהליך ירידה במשקל ולבניית השרירים וישביעו אותנו מבלי לנפח אותנו. יש הטוענים כי אכילת פירות רבים מזיקה לנו בגלל הסוכר שבהם, אך מחקרים רבים מפריכים טענה זו והופכים אותה למיתוס. סוכר של פרי שלם נספג בצורה טבעית ונכונה, וההבדל בין השפעתו על הגוף לבין השפעת הסוכרים המעובדים הוא הבדל של שמיים וארץ.**

3. ירקות - כאן הבעיה גדולה יותר. רוב הירקות מרוססים במידה כזו או אחרת, ובעיקר יש להיזהר מירקות כשרים למהדרין***. אך באופן כללי, רצוי להשקיע קצת יותר ולקנות לפחות את העלים הירוקים והעגבניות אורגניים. הם פשוט חשופים במיוחד לנזקי ההדברה. את שאר הירקות פשוט ננקה: כדאי להשרות את אותם בתוך תמיסת סודה וחומץ או נוזל ניקוי מיוחד לירקות בין עשר דקות לחצי שעה ואחר כך לשטוף אותם היטב. כעת הם מוכנים לשימוש.

4. אגוזים בקליפתם - זו אופציה גם בריאה יותר וגם זולה יותר מקניית אגוזים קלופים, על אחת כמה וכמה אורגניים (שעלותם גבוהה לעתים במאות אחוזים!). קליפת האגוז מגנה עליו במידה כזו או אחרת מפני חשיפה לכימיקלים, ולכן ניתן לקנות אותו לא-אורגני. נכון, יידרש זמן לקלף אותו, אך למה שלא תשלבו פעילות קילוף משפחתית בזמן הצפייה בטלוויזיה?

תוספת מזונות יקרים יותר, בכמויות קטנות

כשמדובר במזונות אותם נהוג לכנות "מזונות על" (אם כי חשוב לזכור שכל המזונות הטבעיים חשובים, אין אחד שנעלה על השאר במידה רבה מדי), לרוב נפספס את המטרה אם נקנה אותם לא-אורגנים או מחברה זולה ומפוקפקת. למרבה השמחה, לא חובה לצרוך כמות גדולה מהם, ולכן אולי תוכלו לשלב אותם בקנייה פעם במספר שבועות. למשל:

1. שמן קוקוס אורגני מכבישה קרה - נפלאות הקוקוס ידועות היום יותר מתמיד: הוא אנטי בקטריאלי ואנטי פטרייתי, הוא נהדר בתור שמן לטיגון, ולא צריך הרבה ממנו אם יוצאים מנקודת ההנחה שממילא לא תרצו לטגן יותר מדי, כחלק משמירה על שגרה בריאה. בנוסף, הוא מכיל חומצות שומן בינוניות שרשרת, אשר תורמות לירידה במשקל**** - כן, שמעתם נכון! שמן שבעצם גורם להרזיה. אפשר להוסיף אותו לשייקים בגלל יתרונותיו הבריאותיים, או להכין ממנו קינוחים נפלאים. הוא גם משמש בתור קרם מצוין לעור או לשיער (ממילא כדאי להשתמש בו בכמויות קטנות, אחרת הוא משאיר שמנוניות כבדה על הגוף).

2. אצת הספירולינה - היא מפוצצת במינרלים, ויטמינים וערכים תזונתיים ומושלמת עבור מי שסובל מעייפות, לספורטאים ובכלל לכל אדם. זאת מכיוון שהיא מנטרלת רעלים, משפרת את קצב חילוף החומרים ומספקת ויטמינים מקבוצת B כמו ה-B12 שקשה למצוא אותו כיום במרבית המזונות. היא עשירה בחלבון מלא (מה שלא קיים בכל מזון חלבוני) שנספג במהירות והדבר הופך אותה ליקרת ערך עבור מתאמנים וספורטאים. עובדה זו משמעה קיצור זמן החלמת השרירים לאחר מאמץ ובניית עצמות חזקות. צריך מעט מאוד ממנה כדי להרגיש בהבדל. אפשר לצרוך אותה באבקה, שהיא זולה יותר, או בצורה המוקפאת של הספירולינה שהיא אמנם יקרה יותר, אך ערכיה נשמרים הרבה יותר בצורה זו. אם בחרתם בקפואה אך התקציב נמוך, פשוט הוסיפו אותה רק לשייק אחד בשבוע. אתם עדיין תרוויחו המון. ולא נזלזל גם באצות ים אחרות, כמו נורי, היזיקי, קומבו ועוד שגם הן בעלות ערכים דומים לספירולינה.

3. זרעי צ'יה ופשתן - מקור מעולה לאומגה 3, לסידן ולמגנזיום ועל כן תוסף מומלץ לעוסקים בספורט, כי אלה הכרחיים לשרירים חזקים שאינם כואבים או מתעייפים בקלות, לעבודה מעולה של המוח ולעצמות בריאות. אפשר לטחון אותם ולהוסיף כף אחת לשייק הבוקר או לסלט, ואף לשיבולת השועל. רק חשוב לא להוסיף אותם למזון חם; הזרעים עלולים לאבד מערכם התזונתי.

הכנה ביתית של מוצרים רבים

שיטה זו לא רק שמורידה את עלויות המזון, אלא שהיא גם בריאה הרבה יותר. היא לוקחת זמן, זה נכון, אבל מי אמר שחייבים להכין את הכל, כל הזמן? שבוע אחד פרוביוטיקה*****, שבוע אחר לחם, בשבוע שלאחר מכן ממרחים וכולי. אפשר להכין גם ממתקים ביתיים בריאים ולהשתמש בחומרים שאתם יודעים שטובים לכם, כמו פירות מיובשים, אגוזים, זרעים, ממתיקים טבעיים (כמו דבש לא-מחומם או מייפל טהור, אך במידה! גם הם בעצם סוכר, ולכן יש להיזהר לא להגזים), אבקת קקאו אורגנית וכדומה. הרשת מפוצצת במתכונים מן הסוג הזה, ואחד האתרים הישראלים החביבים עלי בנושא הוא של דפנה אמון, אצלה הכל מבוסס על מרכיבים נאים מן הצומח. תוכלו כמובן למצוא מאות מתכונים באינטרנט אם תחפשו "מתוקים בריאים" למשל.

קניית פירות בכמות - והקפאה

כאשר אתם עוברים בשוק או בסופר (או באתר כלשהו, אם אתם קונים אונליין), לעיתים קרובות תתקלו בפירות משתנים ממש זולים. הם לרוב יהיו גם בשלים מאוד, שזה מצוין לדבר הבא: הקפיאו אותם! אם אתם שותים שייקים, קנו לכם כמות גדולה של פירות זולים בשיא עונתם, חתכו אותם, סדרו בשקיות (כל שקית - מנה אחת) והקפיאו (אם אתם לא שותים שייקים… תתחילו! :)). החיסכון משמעותי, וזה לגמרי מקל על הכנת ארוחת הבוקר: פשוט מוציאים את השקית שהכמות בה כבר מדודה והפרי בה כבר חתוך, זורקים לבלנדר, מוסיפים קצת עלים ירוקים ומים - והנה לכם ארוחת בוקר משביעה ומזינה, וכל כך בריאה ומרעננת!

לסיכום

כדאי לזכור שההתעסקות סביב האוכל לא צריכה לקחת את כל כוחותיכם הנפשיים והפיזים. בעזרת כמה טריקים שבחלקם דנו במאמר זה, ניתן להכניס לשגרה המון בריאות בתקציב שפוי. זכרו גם שכאשר אתם משתדלים להוציא מן התפריט מזונות מעובדים ומזיקים, אתם מפנים תקציב שיכול לשמש אתכם למזון בריא יותר. וזה כל כך חשוב. אי אפשר להיות בריא באמת ללא התזונה, שהיא הדלק של הגוף. זו השלמה חשובה מאוד לפעילות הגופנית שאתם עושים, והתוצאות של גוף חטוב ואנרגטי יגיעו מהר הרבה יותר בעזרתה.

הערות שוליים

*כיצד להנביט?

להלן התהליך במספר צעדים פשוטים:

  1. נשטוף היטב את הקטניות (עדשים, מש, חומוס, פול, שעועית ואפילו שומשום!)

  2. נשרה אותם בהרבה מים ללילה. אם חם בחוץ, נשאיר אותם במקרר.

  3. נסנן את המים ונניח את הקטניות בתוך מסננת, בשכבה אחת (לכן, עדיף להשתמש במסננת שטוחה ככל האפשר). נניח את המסננת בתוך קערה אליה יוכלו המים הנותרים לנזול, ונניח מגבת לחה מעל המסננת.

  4. מדי כמה שעות נבדוק שעדיין נותרה לחות במגבת. אם לא, נרטיב אותה ונסחט היטב.

  5. לאחר תקופה שבין יום לשלושה ימים (תלוי בגודל ובסוג הקטניה) כבר נראה זנבון לבנבן וחמוד מציץ לו מתוך הקטניה. איזה כיף! אפשר להתחיל נשנש את הקטניות כמו שהן, להוסיפן לסלט או לבשל אותן. זה הכל, בהצלחה!

פוסטים פופולארים
פוסטים חדשים
ארכיון
לפי נושאים
עקבו אחרי!
  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Google+ - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Pinterest - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
bottom of page